Een emmertje sop, een spons en een tuinslang: voor sommige mensen is het wassen van hun auto een hobby en voor buurjongetjes is het een bron van inkomsten.

Maar ... wassen met de hand is niet goed voor de autolak. Onderzoekers van de Technische universiteit van München hebben een aantal jaren onderzoek gedaan naar de gevolgen van hand- en machinaal wassen. Handwassen leverden krassen op met een diepte van 10% van de lak. Auto’s uit de wasstraat waren vrijwel vrij van krassen.

Conclusie: Wie zijn auto mat de hand wast, legt de basis voor roest aan! Vogelpoep, met name van zeemeeuwen, tast de lak aan en is moeilijk te verwijderen. Door een paar uur een natte krant of een nat stuk papier op de vlek te leggen, is de vogelpoep veel gemakkelijker te verwijderen.

Download hier het artikel

Specifieke tips voor een vlot verloop in onze wasstraat.

 1. Houd je betaalmiddel klaar.
 2. Als je betaalt met de Carwash Leek Washcard vergroot je tijdwinst.
 3. Laat je stuur los, wanneer je op de band van de automatische wasstraat rijdt. De wielen zoeken zelf hun weg en je komt gemakkelijker en veiliger op de band.
 4. Verwijder voor je begint te stofzuigen, alle waardevolle voorwerpen uit je auto. Weggezogen spullen zijn niet recupereerbaar!

Goed om te weten.

 • Regen is de ideale voorwas, vooral voor hardnekkig vuil.
 • Een schone auto reflecteert het licht beter en is daardoor tot 60 procent beter zichtbaar dan een vieze auto. Een schone auto heeft ook heldere ramen, waardoor je minder snel verblindt wordt en zelf een beter zicht hebt op het verkeer. Met schone koplampen zie je niet alleen beter, je wordt ook beter gezien.
 • Vogeluitwerpselen zijn zeer schadelijk voor je lak. Ze bevatten zuren en zand of kleine steentjes. Met name bij zeemeeuwen. Het is absoluut noodzakelijk om deze vooraf met water onder hoge druk te verwijderen. Doe dit best nog dezelfde dag. Je riskeert matte plekken, als je dit onheil laat inwerken in je lak.
 • Insecten bevatten eiwitten die zich binden met de lak van de wagen. Daardoor is het geen sinecure om alle sporen ervan uit te wissen. Laat deze kadavertjes zo snel mogelijk verwijderen om beschadiging van de lak tegen te gaan en wacht niet tot het te laat is. Wij stemmen de dosering van onze producten immers af op onze regelmatige klanten. Volgens BOVAG  kan je de levensduur van de carrosserie verlengen met 50 procent, indien je je auto regelmatig wast.
 • Je auto roest het snelst in spleten en randjes, die voor doeken en borstels onbereikbaar zijn. De vloeibare wax loopt tot in de kleinste kiertjes en beschermt ook daar je auto. Kies daarom voor programma 1 - EXCLUSIEF. Na een wasbeurt met dit programma zal je auto ook minder snel vies worden. De poriën van de lak zijn opgevuld met wax, zodat de laklaag veel minder hechting biedt aan zand, roet en ander vuil.
 • Wie thuis wast riskeert beschadigingen aan de lak van zijn auto. Uit onderzoek blijkt dat er te vaak met te weinig water wordt gewassen, dat de gebruikte spons of borstel niet schoon is en dat er meestal te hard op de spons of borstel wordt gedrukt. Bij Carwash Leek wordt met veel water gewassen, zijn de borstels schoon en van katoen. Katoenen borstels krassen niet, dit in tegenstelling tot de nylon exemplaren van vroeger.
 • Je kent het vast wel: Insecten op de kentekenplaat van je auto. Als je ze wilt verwijderen gebruik dan nooit agressieve reinigingsmiddelen, grove sponsen of harde borstels. De cijfers en letters kunnen dan verbleken of worden weggespoeld. Ga als volgt te werk: Spoel de plaat eerst grondig af, breng vervolgens een reinigingsmiddel aan en laat dit 5 tot 10 minuten inwerken. Spuit het geheel daarna met ruim water schoon.
 • Maak je velgen regelmatig schoon, hierdoor brandt het vuil niet in de velg, maar blijft het vuil op de velg liggen, en kan dan makkelijker schoon gemaakt worden. Vergis je niet hoe warm een velg kan worden tijdens het remmen, en daardoor dus het vuil makkelijk kan inbranden.